Συνέντευξη Τύπου ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι

 

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2012,  συνέντευξη τύπου  του Προέδρου της κου Παύλου Μοσχολιού και  Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

      Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε για να ενημερωθούν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας πάνω στο μείζων θέμα που έχει δημιουργήσει η  αφαίμαξη οικονομικών πόρων από τους Δήμους και την Αυτοδιοίκηση γενικότερα .

      Πέραν του προέδρου της ΠΕΔ Δ. Ελλάδος στην συνέντευξη έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Πάνος Κατσούλης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές και ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος

      Η συνέντευξη ξεκίνησε με ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον προέδρου της ΠΕΔ Δ. Ελλάδος κ. Μοσχολιό, για την δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι αλλά και για τις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων για την αντιμετώπιση του προβλήματος

      Ο  κος Μοσχολιός  παρουσίασε με αριθμούς την δραματική μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ( ΚΑΠ) διαχρονικά , αλλά και των θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης όπως η  ΣΑΤΑ, σημειώνοντας πως σύντομα οι Δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να πληρώσουν το προσωπικό τους.

     «Αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από εμάς αλλά από τους πολίτες. Ο αγώνας που ξεκινάμε είναι για την κοινωνική συνοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ , που στην συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις της ΠΕΔ που θα καταθέσει στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΑ που θα γίνει στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα ήτοι :    

      Εκείνη την ημέρα κλείσιμο των δήμων, άλλο ένα διήμερο κλείσιμο στη συνέχεια, παραστάσεις διαμαρτυρίας στην βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία και επιστολές σε βουλευτές και ευρωβουλευτές.

    Από εκεί και πέρα δεν αποκλείονται και μαζικές παραιτήσεις. «Δεν είμαστε κολλημένοι με τις καρέκλες μας, δεν είμαστε διατιθέμενοι να γίνουμε ο πρώτος φορέας που θα κηρύξει στάση πληρωμών.

      Κερδίσαμε τόσα χρόνια πολλά με αγώνες και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα εκχωρήσουμε» είπε ο κ. Μοσχολιός.

      Ακολούθησε παρέμβαση του Δημάρχου Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη, που σημείωσε πως οι αιρετοί, τα προηγούμενα χρονιά επέδειξαν μέγιστη υπομονή και συγκατάθεση, αλλά πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια:

      «Εάν κάποιοι έχουν επιλέξει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Αυτοδιοίκησης, επιλέξανε λάθος χώρο.  

      Μας οδηγούν στην απαξίωση στην αυτοκατάργηση και την αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού. Δεν θα γίνουμε το μπαλάκι των πολιτικών ευθυνών για όσα έχουν γίνει» είπε ο κ. Κατσούλης

      Στη συνέχεια τον λόγο πήρε  ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές που κάλεσε σε συμμαχία με την κοινωνία «…για μια διέξοδο με νέους όρους ανάπτυξης.

      Πρέπει να αποκαλύψουμε πως όλες αυτές οι κινήσεις απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης είναι στην κατεύθυνση εκχώρησης κάθε κοινωνικής και αναπτυξιακής παρέμβασης στους ιδιώτες, σε βάρος των πολιτών»

      Οι παρεμβάσεις των Δημάρχων ολοκληρώθηκαν με τον Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας κ. Σολδάτο, ο οποίος υπογράμμισε πως απαιτείται το χτίσιμο μιας κοινωνικής συμμαχίας καις και το πρόβλημα είναι υπαρκτό και επείγον .

      Όπως αποκάλυψε ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, ήδη, δεν βρίσκεται σε θέση να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες του δήμου, όπως μισθοδοσία κλπ.    

      Συμπληρώνοντας πως «.. η επιβίωση των δήμων έχει να κάνει με την συνοχή του κοινωνικού ιστού και την αξιοπρέπεια μας»

       Ακλούθησαν απαντήσεις των Δημάρχων σε ερωτήσεις, με τον κ. Μοσχολιό να αναφέρεται στις κοινωνικές δομές που υποστηρίζουν οι Δήμοι αναφέροντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τους παιδικούς σταθμούς και τις σκέψεις που υπάρχουν για μείωση του κόστους ανά παιδί παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των παιδιών που θα εισέλθουν σε αυτούς, ενώ οι Δήμοι της Αιτωλ/νίας δεν εισπράττουν τροφεία, γεγονός που αποδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο των Δήμων.

       Οι κ. Μπουλές και Σολδάτος, επισήμαναν το πρόβλημα που υπάρχει με το προσωπικό των παιδικών σταθμών, αφού δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι προσλήψεις για 11μηνη απασχόληση

   Η συνέντευξη έκλεισε με την αγωνία όλων για το μέλλον και την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Ελλάδος κος Π. Μοσχολιος απεύθυνε έκληση προς κάθε κατεύθυνση για την σοβαρότητα και την αντιμετώπιση του προβλήματος που εγγίζει όλη την κοινωνία και τους πολίτες.

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Δελτία Τύπου Συνέντευξη Τύπου ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι