Παρουσίαση του προγράμματος ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’ από τον υπουργό εσωτερικών κ.Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ στην Πάτρα

Σε μια εκδήλωση που κυριάρχησε πλήρως το κλίμα συνεργασίας και κατανόησης ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ολοκληρώθηκε χθές στην Πάτρα η συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κου Τ. Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους της Τ.Α. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει αναλάβει  το ΥΠ.ΕΣ. να ενημερώσει έγκαιρα για το νέο Πρόγραμμα με την ονομασία “Αντώνης Τρίτσης”, προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ.

Μέσα από τα 11 υποπρογράμματα του Προγράμματος, το Υπ. Εσωτερικών φιλοδοξεί να ενταχθούν μελέτες και έργα που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες κάθε κατηγορίας ενός σύγχρονου Δήμου.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δ.Ε., εκτός από τις δημόσιες ευχαριστίες που απηύθυνε στον Υπουργό και στους λοιπούς παριστάμενους για την παρουσία τους, ως διοργανωτής της εκδήλωσης,  αναφέρθηκε εκτενώς σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους Δήμους  και που είναι η αφορμή για την αδυναμία τους να απορροφήσουν ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, θέτοντας σχετικά, μια σειρά ερωτημάτων στον Υπουργό,  καταθέτοντας ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη πρόταση. 

Η τοποθέτησή του έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. 

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Ν. Φαρμάκης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης έργων,  στην επιτακτική ανάγκη για διαδικασίες ωρίμανσης μέσα από έγκαιρη εκπόνηση  και κατάθεση μελετών, ενώ εξέφρασε την επιθυμία και πρόθεσή του για την καλλίτερη συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Τέλος πρόταξε σαν κυρίαρχο κριτήριο στην κατανομή πόρων και στον σχεδιασμό, την ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών.

 

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ιονίων Νήσων κος  Αλ.  Παρίσης, πρόταξε στην τοποθέτησή του το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με την ταυτόχρονη μεταφορά πόρων.  Επίσης την ανάγκη υποστήριξης των Δήμων για την υλοποίηση έργων, μέσα από τον Ν. 4412, λόγω της πολυπλοκότητάς του.

 

Ο Δήμαρχος Πάτρας κ. Κ. Πελετίδης έθεσε έντονα το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων. Τόνισε επίσης ότι οι διάφοροι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εκμεταλλεύονται τις εκφρασμένες ανάγκες των Δήμων για έργα, απλά για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

 

Ο Υπουργός κος Τ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε αναλυτικά και κατά κατηγορία όλες τις δράσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις και τις απόψεις του, ενώ παρέθεσε και ζητήματα που εκκρεμούσαν και στα οποία έχουν πλέον δοθεί λύσεις .

Συμφώνησε για την ανάγκη ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων της Τ.Α. και παρουσίασε τα νέα θεσμικά εργαλεία που προβλέφθηκαν με τον νέο νόμο για την ΤΑ.

Ωστόσο κύρια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Α Τρίτσης ,στην διάρθρωσή του ώστε να καλύπτει κάθε ανάγκη ενός σύγχρονου Δήμου ,ενώ έδωσε σημαντικές διευκρινήσεις για την σύνδεση του με το πρόγραμμα Φιλόδημος. Αναλυτικά αναφέρθηκε στην εξασφάλιση της χρηματοδότησής του ,ενώ συνεργάτες του το παρουσίασαν αναλυτικά ανά υποπρόγραμμα.

Στην δευτερολογία του ,ανταποκρινόμενος στις προτάσεις των παρισταμένων Δημάρχων που συμμετείχαν στην εκδήλωση  ,δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του υποπρογράμματος της αγροτικής οδοποιίας που υπήρξε καθολικό αίτημα όλων.

Βρίσκεστε εδώ: Home Δελτία Τύπου Παρουσίαση του προγράμματος ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’ από τον υπουργό εσωτερικών κ.Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ στην Πάτρα