Στη χώρα του Αέθλιου Λουτρά Κυλλήνης - Θίνες Βαρθολομιού - Αρχαία Ήλιδα
GPS Track Details
Track length: 14.70 km
Moving time: 22 ( Total: 36 )
Average speed: 40.06 km/h
Total ascent: 0 m
Total descent: 0 m
Difficulty Level: 2/5 - Easy
Categories: Car
Terrain: Street
Share
Description

Γραμμική διαδρομή που συνδυάζει διαφορετικά τοπία και πολιτιστικές εμπειρίες. Ήπια διαδρομή σε χαμηλό υψόμετρο (κάτω των 140 μέτρων) που το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται σε ασφαλτόδρο- μο. Μόνον μέρος της διαδρομής Ι.Μ. Αγίας Ελεούσης – Παραλία Θινών Βαρθολομιού γίνεται σε χωματόδρομο μέτριας/κακής κατάστασης (περίπου 2,5 χιλιόμετρα). Για τον λόγο αυτό η διαδρομή συνιστάται να γίνεται εκτός της χειμερινής περιόδου και γενικότερα να αποφεύγεται όταν υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που επιβαρύνουν την κατάσταση ενός χωματόδρομου (πχ. βροχή).

Η διαδρομή ξεκινά από το Βαρθολομιό και με δυτική κατεύθυνση κατευθυνόμαστε στην παραλία Λουτρών Κυλλήνης και στις εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών. Μεγάλο τμήμα της διαδρομής διέρχεται μέσα από το δάσος του Αρκουδιού. Στη συνέχεια και αφού περάσουμε τον παραλιακό και τουριστικό οικισμό Αρκούδι επισκεπτόμαστε την Ι.Μ. Αγίας Ελούσης. Με νότια πορεία η δια- δρομή συνεχίζει σε χωματόδρομο μέσα από το πευκοδάσος και την περιοχή των θινών που δη- μιουργούν ένα ιδιαίτερο τοπίο που αξίζει τον κόπο η ταλαιπωρία που δημιουργούν τα ταρακουνί- ματα του χωματόδρομου.

Από την παραλία Θινών και αφού παρακάμψουμε το Βαρθολομιό και επισκεφτούμε την Γαστούνη με ανατολική πορεία κατευθυνόμαστε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της αρχαίας Ήλι- δας, που αποτελούν και τον τελικό προορισμό της διαδρομής.

Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 2 ευρώ και είναι ανοικτά καθημερινά 8:30 – 15:30 εκτός των επίση- μων αργιών. Υπάρχουν μέρη στον αρχαιολογικό χώρο που έχουν ελεύθερη πρόσβαση καθώς και υπάρχουν ημέρες ελευθέρας εισόδου. Το μουσείο προσφέρει υποδομές για ΑΜΕΑ. Περισσότερες πληροφορίες στο:

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3314

Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.

Οι ιαματικές πηγές Κάστρου Κυλλήνης βρίσκονται στη βορειοδυτική παραλία της Πελοποννήσου, η οποία ανήκει στο νομό Ηλείας και ακριβώς απέναντι από τα νησιά της Ζακύνθου και της Κε- φαλλονιάς. Στη θέση «Λίτζι» της Κυλλήνης, σε απόσταση περίπου 800μ από τα παράλια του Ιονί- ου, σώζεται σε καλή κατάσταση μεγάλο συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών (βαλανείο ή θέρμη) ε- πιμελημένης κατασκευής. Το λουτρό βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις φυσικές πηγές των ιαματικών υδάτων που εξακολουθούν και σήμερα να χρησιμοποιούνται από επισκέπτες. Όπως ήταν γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη οι θειούχες ενώσεις που περιέχει το νερό των πηγών του Λίτζι του προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες, κατάλληλες για την αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι ατμοί των θειούχων αυτών υδάτων, όταν εισπνέονται από ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, προκαλούν βρογχοδιαστολή και άφθονη απόχρεμψη. Επι- προσθέτως, λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς τους σε Υδρόθειο, έχει διαπιστωθεί η αντιμικρο- βιακή και αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Στη συνέχεια οι μοναδικές για την ομορφιά τους Θίνες Βαρθολομιού, είναι μια αμμουδερή παρα- λία με πεντακάθαρη θάλασσα ιδανική για κολύμπι. Περιβάλλεται από το πανέμορφο και μοναδι- κό στην Ελλάδα τεχνητό δάσος των Θινών, που φυτεύτηκε με την πρωτοβουλία του Δασαρχείου περί το 1950 σε μια έκταση 16.000 περίπου στρεμμάτων.

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή του Βαρθολομιού αναφέρονται περί το έτος 400 μ.Χ. Την περίοδο εκείνη έχουμε την δημιουργία του οικισμού που έμελλε να γίνει ο πυρήνας της σημερινής πόλης του Βαρθολομιού και ονομάστηκε Βαλτοχώρι ή Βατραχοχώρι λόγω της τοπο- θεσίας που ήταν γεμάτη από λίμνες και βατράχια. Στη συνέχεια έχουμε την γοργή αλλά σταθερή ανάπτυξη του Βαρθολομιού που τον 9ο αιώνα μ.Χ. είχε εξελιχθεί σε ένα Βυζαντινό χωριό πλούσιο σε δημητριακά, λαχανικά και βοοειδή. Η ονομασία Βαρθολομιό προήλθε κατά την περίοδο της

page1image106647408page1image106645120

Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από τον Φράγκο ιππότη Βαρθολομαίο Γκύζη που ήταν κύριος της περιοχής.

Η διαδρομή ολοκληρώνεται στην αρχαία Ήλιαδα, όπου Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της αρχαίας Ήλιδας ήταν ο Αέθλιος που τιμόταν ως προστάτης των αγώνων ή πανηγύρεων σχεδόν απ ́ όλες τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας. Η πόλη-κράτος της αρχαίας Ήλιδας ήταν κτισμένη κοντά στον Πηνειό ποταμό, ατείχιστη. Θεωρείτο "ιερά πόλις" του Ολυμπίου Δία Πρωτεύουσα του ομώνυμου κράτους των Ηλείων και λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ήλιδα γνώρισε ιδιαίτερη ακμή, έχοντας υπό την κηδεμονία της το περίλαμπρο Ιερό του Διός της Ολυμπίας. Ο βασιλιάς της Ίφιτος, έπειτα από σχετικό χρησμό αναδιοργάνωσε το 776 π.Χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν η Ήλιδα η πόλη που είχε την ευθύνη της τέλεσής τους. Ο περιηγητής Παυσανίας, το 17μ.Χ., που επισκέφθηκε την Ήλιδα, ομολογεί με θαυμασμό ότι ελάχι- στες πόλεις βρήκε τόσο καλά να κατοικούνται, με μεγαλοπρεπή οικοδομήματα και αγάλματα. Διάφορα ερείπια επίσης θυμίζουν και το πέρασμα της Ρωμαϊκής εποχής.

Σπουδαία μνημεία που θα συναντήσουμε στην περιοχή είναι το Αρχαίο Θέατρο, το Γυμναστήριο, η Παλαίστρα, η Κερκυραϊκή Στοά, ο Ναός της Αρτέμιδος, ο ιππόδρομος και το Υδραγωγείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας αποτελεί έργο αναφοράς και σημαντικό κέντρο πολιτισμού για την περιοχή της βόρειας Ηλείας. Κατασκευάστηκε κατά το χρονικό διάστημα 2002-2004. Βασισμέ- νο σε μελέτη του Αναστάσιου Μπίρρη, απόλυτα εναρμονισμένο με το τοπίο στεγάζει τα ευρήματα που προέρχονται από τις συστηματικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη, όπως και αυτά που προ- έρχονται από περισυλλογή, παραδόσεις και σωστικές ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο και γύρω από αυτόν. Η προσοχή μας αξίζει να στραφεί στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο του 3ου αι. μ.Χ. με τα σύμβολα των Μουσών και τους άθλους του Ηρακλή, το μαρμάρινο άγαλμα του Ερ- μή που προσομοιάζει στον Ερμή του Πραξιτέλους της Ολυμπίας και τις χάλκινες τεφροδόχες υ- δρίες με τις περίτεχνες λαβές.

Στην ευρύχωρη πλατεία πριν την είσοδο του Μουσείου, η οποία προσφέρει στον επισκέπτη άπλε- τη θέα στον κάμπο της Ήλιδας, φιλοξενούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεων, κυρίως στους θερινούς μήνες.

Calculate time
(min/km)
(km/h)
display:none display:none display:none