Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΠΕΔ ΔΕ

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Αυγούστου στην Πάτρα έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα «τα οικονομικά των Δήμων»,  ενόψει   της  σύγκλισης του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα.

Έπειτα από αναλυτική συζήτηση κατά την οποία αναπτύχθηκαν διεξοδικά όλα τα οικονομικά προβλήματα των δήμων διαπιστώθηκε ότι:

Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση των Δήμων που συνεπάγεται την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους καθώς και την αδυναμία άσκησης πολιτικών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχοντας πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2009, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που κατανέμονταν στους Δήμους της χώρας, ανέρχονταν στο ποσό των 215 εκατ. ευρώ μηνιαίως, το 2011 σε 168 εκατ. ευρώ μηνιαίως, τον περασμένο μήνα  ήταν 135 εκατ. ευρώ και τον τρέχοντα μήνα ανέρχονται σε 96 εκατ. ευρώ.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Μετά από τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε  κατά πλειοψηφία οι δήμοι να παραμείνουν κλειστοί και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, την ημέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Πέμπτη 30 Αυγούστου).

Να πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις τύπου στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στις έδρες των τριών Νομών της Περιφέρειας, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων.

Επίσης η Π.Ε.Δ Δυτ. Ελλάδας προτείνει ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ τα εξής:

  • Οι δήμοι να παραμείνουν κλειστοί και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας δύο ημέρες αμέσως μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ
  • Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και έξω από τη Βουλή
  • Να αποσταλεί προς όλους τους Ευρωβουλευτές επιστολή με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος.
  • Οι αιρετοί της Τ. Α. που συμμετέχουν στην επιτροπή περιφερειών να θέσουν εκεί το θέμα και να ζητήσουν τη λήψη απόφασης συμπαράστασης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Να αποσταλεί ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
  • Να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στους δήμους εάν η Κυβέρνηση εμμένει στην αδιάλλακτη πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Βρίσκεστε εδώ: Home Θέματα Δ.Σ. & Αποφάσεις Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΠΕΔ ΔΕ