Αθ. Παπαδόπουλος: Διεκδικούμε το Φυσικό Αέριο για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, πραγματοποίησε παρέμβαση εκ μέρους των Δήμων της Περιφέρειας στη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 24 Ιουνίου αναφορικά με το θέμα της διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας με τα δίκτυα φυσικού αερίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε αμέσως μετά την εισήγηση του Περιφερειάρχη και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων και των προσκεκλημένων εκπροσώπων της ΔΕΔΑ και του ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζοντας ότι κεντρική διεκδίκηση των Δήμων της περιφέρειας είναι η σύνδεση με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου με επέκταση του υπάρχοντος αγωγού από το Χιλιομόδι Κορινθίας μέχρι την Πάτρα (140 χλμ), σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο η σύνδεση με το εθνικό δίκτυο αερίου μέσω αγωγού αποτελεί οικονομική και βέλτιστη λύση από την άποψη της ασφάλειας και επάρκειας παροχής για όλη την περιφέρεια, ενώ με την κατασκευή του αγωγού η παροχή φυσικού αερίου μπορεί να προεκταθεί προς όλους τους δήμους της περιφέρειας.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το έργο «αγωγός φυσικού αερίου Κόρινθος-Πάτρα» είχε ενταχθεί στον κατάλογο έργων Διευρωπαϊκών Δικτύων Προτεραιότητας στον τομέα της Ενέργειας (Trans-European Networks: Energy) ήδη από το Συμβούλιο Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο το 2007. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε δεκατρία χρόνια αργότερα και δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην υλοποίηση του έργου».
Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων φυσικού αερίου ο κ. Παπαδόπουλος ρώτησε γιατί παρατηρείται το παράδοξο η Δυτική Ελλάδα με σημαντικό πληθυσμό αλλά και οξύτατα προβλήματα ενεργειακής ένδειας να εξαιρείται από το πρόγραμμα της ΔΕΣΦΑ για την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, ενώ προβλέπονται δυσανάλογες επενδύσεις για άλλες περιφέρειες όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Θεσσαλία.
Τέλος ανέπτυξε την αντίθεσή του στο στρεβλό ενεργειακό σχεδιασμό όπου η Δυτική Ελλάδα έχει καταστεί αποκλειστικός καταναλωτής ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας από νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και ιδιωτικών συμφερόντων που καίνε φτηνό φυσικό αέριο, όπως στη Μεγαλόπολη οπού κατασκευάστηκε ταχύτατα ο σχετικός αγωγός φυσικού αερίου (Ασπρόπυργο-Μεγαλόπολη) ενώ σύμφωνα με ενημέρωσή από ακαδημαϊκούς ειδικούς το έργο αγωγού Κόρινθος-Πάτρα και η ανάπτυξη σχετικών δικτύων διανομής έχουν παραμείνει μελετητικά και τεχνικά εντελώς ανώριμα και έχουν απενταχθεί από τον σχεδιασμό δημιουργώντας δυσμενή διάκριση και τεχνητή ενεργειακή ασφυξία για κατοίκους και επιχειρήσεις στην περιοχή.
Σε απάντηση της παρέμβασης η εκπρόσωπος του ΔΕΣΦΑ ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση μελετά και αξιολογεί τα διάφορα ενδεχόμενα διασύνδεσης για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Βρίσκεστε εδώ: Home Δελτία Τύπου Αθ. Παπαδόπουλος: Διεκδικούμε το Φυσικό Αέριο για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας