Track length: | 17.11 km |
Moving time: | 25 |
Average speed: | 40.07 km/h |
Total ascent: | 0 m |
Total descent: | 0 m |
Κυκλική ορεινή διαδρομή που φτάνει στα 950 μέτρα υψόμετρο (ανάμεσα στον Δρυμώνα και τον Κοσκινά). Εξαρχής πρέπει να τονιστεί ότι για την ολοκλήρωση του κυκλικού χαρακτήρα της δια- δρομής απαιτείται όχημα ειδικών προδιαγραφών (4x4) διότι ο δρόμος ανάμεσα στον Δρυμώνα και τον Κοσκινά είναι χωματόδρομος κακής ποιότητας και συνεπώς είναι πολύ ευπαθής στις καιρικές συνθήκες, και γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται η διαδρομή να γίνεται καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης στο λοιπό τμήμα του δρόμου η άσφαλτος δεν είναι πάντα σε καλή κατάσταση και έχει πολλά νε- ροφαγώματα. Όμως ο επισκέπτης θα αποζημιωθεί από το εξαιρετικό παρθένο φυσικό τοπίο που διέρχεται μέσα από ελατοδάση και προσφέρει εξαιρετική θέα στη λίμνη Τριχωνίδα και την κοιλάδα του ποταμού Γιδομανδρίτη.
Η διαδρομή ξεκινά από την ιστορική πόλη του Θέρμου και διέρχεται από την γενέτειρα του Κοσμά του Αιτωλού (Μέγας Δένδρος). Στη συνέχεια ανηφορίζει στα ορεινά του Απόκουρου (από τους «Κουρήτες», τον αρχαίο λαό που ζούσε στην περιοχή) και καταλήγει στο Δρυμώνα που προσφέρει πολύ ανοιχτό ορίζοντα, που εκτείνεται από τα Βαρδούσια και τα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας ανατολικά, ως την Αχαΐα και τον Πατραϊκό κόλπο νότια και τα νησιά του Ιονίου δυτικά. Τα ελατο- δάση του Δρυμώνα προσφέρονται για ορεινή πεζοπορία. Στη συνέχεια αφήνοντας τον Δρυμώνα, και αφού διέλθει από το υψηλότερο σημείο της διαδρομής, κατηφορίζει ανατολικά προς τον Κο- σκινά και την κοιλάδα του Γιδομανδρίτη. Η διαδρομή ολοκληρώνεται μέσω της Μάνδρας στην ό- μορφη πόλη του Θέρμου.
Ως κύρια διαδρομή προτείνεται, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου, η Μάνδρα – Δρυμώνας, αλ- λά με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Στην περιοχή δεν υπάρχει βενζινάδικο ούτε ΑΤΜ (εκτός του Θέρμου).
Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.
Η παλαιότερη ονομασία της ορεινής περιοχής στα ΒΑ της λίμνης Τριχωνίδας, στην Π.Ε. Αιτωλοα- καρνανίας ήταν Απόκουρο. Οριζόταν από τους ποταμούς Αχελώο και Εύηνο, το όρος Παναιτω- λικό και τη λίμνη Τριχωνίδα και σήμερα ονομάζεται επίσημα Θέρμο. Το Θέρμο είναι χτισμένο στο παλιό Κεφαλόβρυσο, με πανύψηλα υπέργηρα πλατάνια. Την πόλη διασχίζει ένα μικρό ποταμάκι που απορρέει στην Τριχωνίδα λίμνη, την μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα.
Το αρχαίο Θέρμο βρισκόταν λίγο έξω από το σημερινό χωριό, καθώς η ιστορική διαδρομή του απαριθμεί πολλές χιλιετίες. Στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, μετά από ανασκαφές, βρέθη- κε προϊστορικός οικισμός του 16ου - 17ου αιώνα π.Χ. με αξιόλογα κτήρια όπως το Μέγαρον Α' και το Μέγαρον Β'. Στην πόλη υπήρχε ο μεγάλος ναός του "Θερμίου" Απόλλωνα. Ο ναός έχει διαστά- σεις 12 μέτρα πλάτος επί 38 μέτρα ύψος. Είχε δύο κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις: την αρχαϊκή, με σημαντικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο και τη φάση του 3ου αιώνα π.Χ. Οι κίονές του ήταν ξύλινοι και οι βάσεις τους λίθινες. Επίσης, υπήρχαν άλλοι δύο ναοί, μικρότεροι, του "Λυσείου" Απόλλωνα και της "Λαφρίας" Αρτέμιδας. Άλλα κτίσματα που υπήρχαν στην πόλη είναι δύο στοές, ανατολικά και δυτικά, το "Βουλευτήριο" μία κρήνη καθώς έχουν βρεθεί και προϊστορικά ελλειψοειδή και τε- τράπλευρα κτήρια και δύο μέγαρα.
Εκτός από το Αρχαιολογικό μουσείο στο Θέρμο ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τα θεμέλια του σπιτιού τού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο, όπως και τον παλαιό Ναό και το μοναστήρι τού Αγίου όπου φυλάσσεται μέρος του λειψάνου του.
Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής όπου υπάρχει και αναπαράσταση κρυφού σχολείου που λειτουργούσε εκεί, με κέρινα ομοιώματα. Το Μοναστήρι της Μυρτιάς, το οποίο ιδρύθηκε το 1491. Ο διπλός ναός του Αγίου Νικολάου / Ταξιαρχών στο χωριό Αγία Σοφία που είναι χτισμένος με υλικά από αρχαίο ναό της Άρτεμης. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Σοφίας του 13ου αιώνα.