GPS Track Details
Track length: 30.95 km
Total ascent: 0 m
Total descent: 0 m
Difficulty Level: 2/5 - Easy
Categories: Car
Terrain: Street

Γραμμική διαδρομή που ξεκινά σχεδόν από το επίπεδο της θάλασσας και ανεβαίνει σε υψόμετρο 1165 μέτρων περίπου. Προσφέρει ποικιλία τοπίων και πολιτιστικών εμπειριών και μπορεί να απαι- τήσει διανυκτέρευση (κάτι το οποίο και προτείνεται). Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται σε ασφαλτόδρομο, καλής – μέτριας κατάστασης, εκτός από το τμήμα Περιβόλια – Καταρράκτες Νέ- δας που γίνεται από βατό χωματόδρομο που απαιτεί αυξημένη προσοχή και για το λόγο αυτό η διαδρομή προτείνεται για την καλοκαιρινή περίοδο που κατά τεκμήριο δεν υπάρχουν καιρικά φαι- νόμενα που τον επιβαρύνουν. Στα δύο άκρα της διαδρομής (Ζαχάρω και Ανδρίτσαινα) υπάρχουν πρατήρια βενζίνης, ΑΤΜ και άλλες εξυπηρετήσεις.

Η διαδρομή ξεκινά από την Ζαχάρω, και μέσω της εθνικής οδού κατευθυνόμαστε νότια. Μετά τον Κάμπο, 700 μέτρα περίπου στρίβουμε ανατολικά προς Ανήλιο και Ταξιάρχες. Οι Ταξιάρχες είναι ένα ιδιαίτερου χαρακτήρα χωριό με πετρόκτιστα σπίτια. Συνεχίζουμε προς Λέπρεο με τον αρχαιολογικό του χώρο (πρωτοελλαδικής εποχής) και συναντάμε τον κεντρικό δρόμο προς την Φιγαλεία.

Στη συνέχεια και ύστερα από το χωριό Πετράλωνα, στον οικισμό Περιβόλια (ή Γαρδίτσα), κάνουμε παράκαμψη και κατηφορίζουμε προς τους καταρράκτες της Νέδας μέσω ενός βατού χωματό- δρομου που απαιτεί βεβαίως αυξημένη προσοχή. Η Νέδα είναι το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα. Η επίσκεψη στους καταρράκτες απαιτεί πεζοπορία σε μονοπάτια δίπλα στο ποτάμι.

Η επιστροφή από τους καταρράκτες γίνεται από τον ίδιο χωματόδρομο, όπου στα Περιβόλια κα- τευθυνόμαστε ανατολικά προς το Δραγώγι και τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Στον χώρο του Επικούριου Απόλλωνα συναντάμε πρώτα μία ανενεργή πύλη, και άλλες εγκαταστάσεις που δεν είναι σε λειτουργία και αφού την προσπεράσουμε συναντάμε την κεντρική είσοδο προς τον ναό και τον χώρο στάθμευσης. Πριν την επίσκεψη στον ναό κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία με το εκδοτήριο εισιτηρίων του χώρου (+302626022275) για επιβεβαίωση της λειτουργίας του γιατί ο χώ- ρος παραμένει κλειστός για το κοινό όταν στην περιοχή επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως δυνατοί άνεμοι. Πληροφορίες για την επίσκεψη στον ναό υπάρχουν στοhttp://odysseus.culture.gr/h/2/gh255.jsp?obj_id=1142.

Μετά τον ναό συνεχίζουμε προς την ιστορική Ανδρίτσαινα (το τέλος της διαδρομής) με τα δεκάδες παλιά πέτρινα σπίτια και αρχοντικά και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Η Ανδρίτσαινα διαθέτει τουριστι- κές υποδομές.

Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.

Η Νέδα, ο μόνος ποταμός με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα, οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των Π.Ε. Ηλείας και Μεσσηνίας και αποτελεί έναν ακόμη “θησαυρό” φυσικής ομορφιάς στην Πελοπόννη- σο. Το όνομά της λέγεται πως το πήρε από τη νύμφη Νέδα που έσωσε τον Δία από τον Κρόνο. Στο πέρασμά της η Νέδα διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι μήκους 32χλμ. με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες αλλά και με πολύ πλούσια βλάστηση. Πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές και κουμαριές ν’ αφθονούν στο φαράγγι, δημιουρ- γώντας τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς.

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που συνδυάζει και τους 3 αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο, μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επί- πεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που και πάλι θεωρεί- ται παράξενος γιατί δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής – δύσης αλλά βορρά-νότου. Δημιουργήθηκε τεχνητά μία πέτρινη ειδική βάση που πάνω σε αυτή τοποθε- τήθηκε ο ναός. Το ναό περιέτρεχε εξωτερικά δωρική ζωφόρος με ακόσμητες μετόπες και τρίγλυ- φα, ενώ ανάγλυφη διακόσμηση έφεραν μόνο οι εσωτερικές μετόπες των στενών πλευρών. Οι έξι

page1image107270624page1image107271040

μετόπες του πρόναου απεικόνιζαν την επιστροφή του Απόλλωνα στον Όλυμπο από τις Υπερβό- ρειες χώρες, και του οπισθόδομου την αρπαγή των θυγατέρων του Μεσσήνιου βασιλιά Λεύκιπ- που από τους Διόσκουρους. Τα αετώματα δεν είναι βέβαιο ότι έφεραν γλυπτό διάκοσμο. Το βασι- κότερο διακοσμητικό στοιχείο του ναού ήταν η μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος, που υπήρχε πάνω από τους ιωνικούς ημικίονες μέσα στο σηκό. Είχε συνολικό μήκος 31 μ. και αποτελείτο από 23 μαρμάρινες πλάκες. Στις 12 απεικονίζεται η Αμαζονομαχία και στις υπόλοιπες 11 η Κενταυρομα- χία.

Η ηρωική Ανδρίτσαινα με μακρά ιστορία που χάνεται στα αρχαία χρόνια, είναι σήμερα ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από ορεινούς όγκους και ποτάμια με πλούσια βλάστηση, λόγω του υψηλού ποσοστού βροχοπτώσεων. Η πόλη της Ανδρίτσαινας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού και εντυπωσιάζει για την αρ- χιτεκτονική της, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις βρύσες της. Μέσα στην πόλη αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί 4000 περίπου εκθέματα από την κοινωνικοοικονομική ζωή της ευρύτερης ορεινής Ολυμπίας όπως ερ- γαλεία, εξοπλισμούς παλαιών επαγγελμάτων καθώς και χειρόγραφα και πολεμικά κειμήλια των Ελλήνων Αγωνιστών της πρώτης νικηφόρας μάχης του Αγώνα που έλαβε χώρα την 27/3/1821 στα στενά του Αγίου Αθανασίου. Επίσης, τη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη, με παλιά βιβλία και χει- ρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του '21 και με αντίγραφα των αετωμάτων του Επι- κούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη, να κοσμούν τους διαδρόμους της.

Calculate time
(km/h)
display:none display:none display:none