Track length: | 3.64 km |
Moving time: | 1:12 |
Average speed: | 3.01 km/h |
Total ascent: | 0 m |
Total descent: | 0 m |
Ο επισκέπτης φτάνει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας είτε με αυτοκίνητο (ΙΧ ή λεωφορείο) είτε με τρένο από τον Πύργο (όχι πολύ συχνά δρομολόγια). Πληροφορίες για τα δρο- μολόγια του τρένου υπάρχουν στο http://www.trainose.gr/en/tourism-culture/train-and- recreation/katakolo-olympia/ ενώ για τα λεωφορεία στο https://www.ktelileias.gr/topika- dromologia/
Από εκεί και μέσω του γεφυριού του ποταμού Κλαδέου φτάνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το Αρχαιολογικό μουσείο συνεχίζει μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο. Αφού περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο ο επισκέπτης επιστρέφει στην πόλη και τον σιδηροδρομικό σταθμό μέσω του χώρου του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου. Στην ευρύτερη περιοχή του Σιδηροδρομικού σταθμού υπάρχουν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.
Εύκολη πεζοπορική διαδρομή σε υπέροχα μέρη μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας. Η δια- δρομή αρχαιολογικό μουσείο – περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο προσφέρεται και για ΑΜΕΑ. Για την περίπτωση αυτή η προσέγγιση στο Αρχαιολογικό μουσείο επιτρέπεται και με αυτοκίνητο. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος επίσκεψης στο μουσείο ή τυχόν στάσεων, εκτιμάται σε τουλάχιστον τρεις ώρες.
Για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν αναλυτικές πινακίδες που ενημερώνουν τον επισκέπτη για τα μνημεία του χώρου καθώς και τον κατευθύνουν στην πορεία του. H επίσκεψη στον αρχαιολογικό απαιτεί εισιτήριο το οποίο κοστίζει 12 ευρώ, έχει ισχύ για μία ημέρα και περιλαμ- βάνει την είσοδο στους εξής χώρους: 1) Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας, 2) Αρχαιολογικό Μου- σείο Ολυμπίας, 3) Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, και 4) Μου- σείο της Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας. Πλέον δεν εκδίδονται εισιτήρια για μεμονωμένες επισκέψεις. Επιπλέον πληροφορίες καθώς και για το ωράριο λειτουργίας και τις ημέρες επίσκεψης υπάρχουν στο:
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2358.
Πρέπει ν’ αναφερθεί ότι ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας παρουσιάζει αυξημένη επισκεψιμότητα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.
Η περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί παγκό- σμιο χώρο αναφοράς για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Ειρήνη. Στη συμβολή των ποτα- μών Αλφειού και Κλαδέου, κάτω από την σκιά του Κρονίου Λόφου, βρίσκεται η ιερή γη της αρ- χαίας Ολυμπίας. Εκεί ξεδιπλώνεται ο Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας καθώς και τα μνημεία όπου πραγματοποιούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ένας από τους σπουδαιότερους αρ- χαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τον οποίο η Unesco, έχει ανακηρύξει σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο μοναδικός αυτός Αρχαιολογικός χώρος, το Μουσείο, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το θεματικό Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, το Μουσείο ιστορίας των ανασκαφών, το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και το Άλσος Κουμπερντέν, του αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου σύμφωνα με την επιθυμία του βρί- σκεται ταριχευμένη η καρδιά του, τον καθιστούν τόπο μεγάλης επισκεψιμότητας διεθνούς ενδια- φέροντος.
Η απαρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής, τον ξακου- στό Πέλοπα, και τον ποτάμιο θεό Αλφειό, φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση.
Η Άλτις, το ιερό άλσος που ήταν κατάφυτο με αγριελιές, πεύκα, πλατάνια, λεύκες και δρύες δια- μορφώθηκε τον 10ο-9ο αι. π.Χ. Τότε καθιερώθηκε η λατρεία του Δία, και η Ολυμπία από τόπος κατοίκησης έγινε τόπος λατρείας αφιερωμένος στον πατέρα των θεών. Προς τιμήν του, κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν, ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι σπουδαιότεροι της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί βρισκόταν για περίπου χίλια χρόνια το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Mυθικές αναμετρήσεις, ήρωες και δοξασμένες νίκες χά- νονται στα βάθη των αιώνων. Ο απόηχος τους, όμως, είναι ζωντανός, ακόμη και σήμερα. Κάθε τέσσερα χρόνια η «ιερή φλόγα» γεννιέται σύμφωνα με τον παραδοσιακό αρχαίο τρόπο, το σύμ- βολο του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες κατείχαν ιδιαίτερη σημασία στη συνείδηση του αρχαίου κόσμου και η αρχαία Ολυμπία ως τόπος τέλεσής τους, αποτέλεσε κυρίαρχο γεωγραφικό προορισμό με- γάλης θρησκευτικής και ιδεολογικής αξίας. Ο ιερός χώρος αποτελούνταν από το στάδιο, τον ιπ- πόδρομο, ναούς, αθλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα για τους προσκυνητές. Ο σημαντικότε- ρος χώρος διεξαγωγής των Αγώνων ήταν το στάδιο και σημαντικότερος ναός ήταν ο Ναός του Δία στον οποίο φυλασσόταν το περίφημο άγαλμα του θεού. Η αρχαία Ολυμπία είχε ιδιαίτερη αί- γλη όλο το διάστημα που διήρκησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και θεωρήθηκε ως «ομφαλός του ελληνισμού» και το σημαντικότερο πνευματικό, αθλητικό και καλλιτεχνικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Όταν σταμάτησαν οι Αγώνες παρήκμασε και στη συνέχεια καταστράφηκε από βαρβα- ρικές επιδρομές και φυσικά αίτια. Όμως παρέμεινε σημείο ιστορικών και ιδεολογικών αναφορών μέχρι το 19ο αιώνα που η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως τα αρχαία τεχνουργήματα. Έκτοτε δεν έπαψε να αποτελεί σημείο έμπνευσης, έρευνας και αναφοράς για τους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς, τους περιηγητές, τους εμπνευστές του Ολυμπιακού Κινήματος, τους απλούς ανθρώ- πους, τους σύγχρονους κατοίκους της και όσους επιλέγουν να μοιράζονται την κληρονομιά της και να καθρεφτίζονται στο παρελθόν της.
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας θα θαυμάσουμε, μεταξύ άλλων σπουδαίων εκθεμάτων, τον Ερμή του Πραξιτέλη, ίσως το σημαντικότερο από τα εκθέματα του μουσείου. Ο θεός στηρίζε- ται σε έναν κορμό δέντρου κρατώντας στο αριστερό του χέρι, τον Διόνυσο. Την Φτερωτή Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα πιο άρτια αριστουργήματα της ελληνικής γλυπτικής, και τον γλυπτό διάκο- σμο του ναού του Δία. Η αρχαία ελληνική τέχνη αποτυπώνει το κάλλος, την ισορροπία, την αρ- μονία.