Track length: | 2.86 km |
Moving time: | 42 |
Average speed: | 4.01 km/h |
Total ascent: | 0 m |
Total descent: | 0 m |
Ιδιαίτερη πεζοπορική διαδρομή με χρήση ferry boat για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης. Ο επισκέπτης φτάνει στο Κάστρο του Ρίου με ιδιωτικό αυτοκίνητο (ή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από την Πάτρα). Αφού επισκεφθεί το Κάστρο του Ρίου ανεβαίνει στην Γέφυρα, από τα σκαλιά, που βρίσκο- νται σε απόσταση 600 περίπου μέτρων από την είσοδο / έξοδο του Κάστρου.
Οι σκάλες δεν προσφέρουν πρόσβαση/διευκόλυνση σε ΑΜΕΑ ούτε και σε ποδηλάτες. Η πεζοπο- ρική διαδρομή στη γέφυρα είναι εύκολη και απαιτεί μόνο στοιχειώδη προσοχή. Αυτό δεν ισχύει ό- ταν υπάρχουν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (αέρας, βροχή, κλπ.) που μπορεί να εμποδίζουν το βά- δισμα ή να το καθιστούν επικίνδυνο. Ο επισκέπτης θαυμάζει την γέφυρα καθώς και την εξαίσια θέα στο ορεινό ανάγλυφο και τον Πατραϊκό κόλπο (το μέγιστο ύψος καταστρώματος είναι 57 περίπου μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας). Για την καλύτερη απόλαυση της θέας (και κυρίως του ηλιοβασιλέματος) προτείνεται ο δυτικός διάδρομος της γέφυρας. Στο τέλος της γέφυρας και λίγο πριν τα διόδια ο επισκέπτης κατεβαίνει από τις αντίστοιχες σκάλες όπου μπορεί να επισκεφτεί το κάστρο του Αντιρρίου και στη συνέχεια να πάρει το ferry boat για να επιστρέψει στο σημείο εκκίνη- σης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και στο Ρίο και στο Αντίρριο τα ferry boats διαθέτουν δύο προβλήτες οι οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τον καιρό (πχ. φορά του ανέμου) και συνεπώς πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως. Τα ferry boats είναι ανά 20 λεπτά από 07:00 π.μ. έως 23:00 μ.μ. ενώ το υπό- λοιπο διάστημα είναι ανά 45 λεπτά. Δεν υπάρχει εισιτήριο για τους πεζούς. Περισσότερες πληρο- φορίες στο http://rio-antirrio.blogspot.com/
Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 7.6 χιλιόμετρα (συμπεριλαμβανομένης της περιή- γησης εντός των κάστρων) εκ των οποίων τα 3 χλμ. περίπου γίνονται με ferry boat. Εκτιμάται ότι η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 120 λεπτά χωρίς να υπολογίζεται χρόνος στάσης ή ο απαραίτητος χρόνος επίσκεψης των δύο κάστρων.
Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, που έχει ονομαστεί “Χαρίλαος Τρικούπης” προς τιμήν του πολιτικού, που πρώτος την οραματίστηκε, έγινε πραγματικότητα το 2004 και είναι ένα σύγχρονο έργο που δεσπόζει στην περιοχή. Η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και βελτίωσε την καθημερινότητα μέρους των κατοίκων της χώρας συντελώντας μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολ- λαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα 2.252 μέ- τρων. Τα θεμέλιά της βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης που φτάνει τα 65μ., ενώ η διάμετρος των θεμελίων ανέρχεται σε 90μ. -αυτά είναι παγκόσμια ρεκόρ για γέφυρα. Κατέχει διεθνή βραβεία και είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμούς τεκτονικές μετακινήσεις και υψηλούς ανέμους που υπερβαίνουν σε μεγέθη τα αντίστοιχα της περιοχής. Εκτός από τις διε- λεύσεις με όχημα, ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί τη γέφυρα και το εκθεσιακό κέντρο της, όπου υπάρχουν φωτογραφικά εκθέματα, αίθουσα προβολής βίντεο με τα χρόνια της κατασκευής, δω- ρεάν χρήση υπολογιστών με πρόσβαση στο ίντερνετ και χώρος ξεκούρασης για τους οδηγούς. Το 2015, η Γέφυρα έλαβε το βραβείο «Καινοτομίας στην Εμπειρία του Πελάτη».
Το Πορθμείο του Ρίου – Αντιρρίου χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά οχηματαγωγά πλοία και η κί- νηση σ’ αυτό μειώθηκε σημαντικά με την έναρξη λειτουργίας της γέφυρας εντούτοις η ανταγωνι- στικότητα των τιμολογίων του πορθμείου σε σχέση με τα διόδια της γέφυρας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την κίνηση του πορθμείου. Η συχνότητα χρήσης Ανατολικής και Δυτικής προ- βλήτας εξαρτάται καθοριστικά από τις καιρικές συνθήκες και κατά κύριο λόγο από τη φορά του ανέμου.
Η γέφυρα και το πορθμείο πέραν όλων των άλλων ενώνουν και τα δύο κάστρα. Στην μακραίωνη ιστορία τους και τα δύο κάστρα γνώρισαν καταστροφές, πολλές επιδρομές και κατακτητές, στέ- κουν όμως ακόμη φρουροί και μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας της Δυτικής Ελλάδας. O Θου- κυδίδης αναφέρει τα τοπωνύμια Ρίον Μολυκρικόν (το σημερινό Αντίρριο) το οποίο μάλιστα ήταν «φίλιον τοις Αθηναίοις» και Ρίον Αχαϊκόν το οποίο «εστίν αντιπέρας, το εν τη Πελοποννήσω». Οι Ρωμαίοι είχαν δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Ρίο, γιατί είχαν αναγνωρίσει τη σημασία των στενών. Ο Σουλτάνος Βαγιαζίτ Β’ βλέποντας τη στρατηγική σημασία του “στενού” ασφάλισε την είσοδο με την ανέγερση δύο φρουρίων στα δυο ακρωτήρια (Ρίο του Μοριά και Ρίο της Ρούμελης), πάνω σε αρχαία θεμέλια, σε διάστημα μόνον τριών μηνών. Από τον 17ο αι. ο πορθμός των Ρίων για την ισχυρή του θέση ονομάσθηκε Δαρδανέλια της Ναυπάκτου (Dardaneli di Lepando) και το Αντίρριο Καστέλι της Ρούμελης (Roumeli Castle), ενώ το αντικρινό, Ρίο Καστέλι του Μοριά (Moreas Castle). Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου τα δύο κάστρα, Ρίο-Αντίρριο, ή- ταν δεμένα με τεράστιες αλυσίδες, για να αποτρέπουν το πέρασμα πλοίων στον Κορινθιακό κόλ- πο.
Το κάστρο του Ρίου έχει εξωτερικά σχήμα ισοσκελούς τριγώνου του οποίου η βόρεια γωνία συ- μπίπτει με τη μύτη της χερσονήσου ενώ οι δύο του πλευρές είναι παράκτιες. H νότια πλευρά του, εκτός από τείχος και πύργους, προστατεύεται και από τάφρο η οποία γέμιζε θαλάσσιο νερό φέ- ροντας σε επαφή τον Κορινθιακό κόλπο με τον Πατραϊκό. Τελευταία η τάφρος γεμίζει και πάλι με θαλάσσιο νερό το οποίο μάλιστα μετά από εργασίες που έχουν γίνει- ανανεώνεται. H βόρεια γω- νία του κάστρου προστατευόταν και αυτή από πύργους ενώ στο εσωτερικό του τριγώνου υπάρ- χουν τα ερείπια ενός τεράστιου κυκλικού οικοδομήματος.
Το κάστρο του Αντίρριου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιθαλάσσιου οχυρού ενετικής κυρίως αρχιτεκτονικής. Η κάτοψή του είναι σχεδόν εξάγωνη με πολυγωνικούς προμαχώνες στις γωνίες του. Περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από θάλασσα και υγρή τάφρο στο βόρειο τμήμα του, η οποία και το απομόνωνε από την ξηρά. Οι κυριότερες μαρτυρίες για το κάστρο αφορούν πηγές του 17ου αι. που αναφέρουν ότι μέσα στο κάστρο του Αντίρριου υπήρχαν περισσότερα από 89 σπίτια, ισλαμικό τέμενος του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β', μικρό τέμενος (μεστζίτ) του σουλτά- νου Σουλεϊμάν και ένα τουρκικό λουτρό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Φάρος του Κάστρου στη νό- τια πλευρά του τείχους, πάνω στη θάλασσα (τελευταίο μισό του 19ου αιώνα).