Track length: | 9.13 km |
Moving time: | 13 |
Average speed: | 39.94 km/h |
Total ascent: | 0 m |
Total descent: | 0 m |
Κυκλική ημιορεινή διαδρομή η οποία ξεκινά από τα Κρέστενα, μία οργανωμένη κωμόπολη που προσφέρει πλήθος εξυπηρετήσεων, πρατήρια βενζίνης, ΑΤΜ, καθώς και αρχιτεκτονικό πλούτο από διατηρητέα νεοκλασικά κτήρια.
Η διαδρομή γίνεται σε ασφαλτόδρομο, καλής – μέτριας κατάστασης, εκτός από το τμήμα Νέα Κα- λυβάκια – Καλυβάκια – Σκιλλουντία που γίνεται σε βατό χωματόδρομο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Για τον λόγο αυτό η διαδρομή συνιστάται να γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου κατά τεκμήριο δεν υπάρχουν καιρικές συνθήκες τέτοιες που να επιβαρύνουν τη διέλευση του χωματόδρομου.
Από τα Κρέστενα κατευθυνόμαστε βόρεια προς τα Μακρίσια και στη συνέχει βόρειοανατολικά – ανατολικά προς τα Νέα Καλυβάκια παράλληλα με τον ποταμό Αλφειό. Από τα Νέα Καλυβάκια α- νηφορίζουμε τον χωματόδρομο, σε πανέμορφο φυσικό τοπίο και με εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του Αλφειού, προς το εγκαταλελειμμένο χωριό Καλυβάκια και από εκεί, ύστερα από λίγο συναντά- με τον ασφαλτόδρομο που μας οδηγεί στην Σκιλλουντία. Ουσιαστικά πρόκειται για εγκαταλελειμμέ- νο επίσης χωριό που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο. Από την Σκιλλουντία και σε απόσταση περίπου 1,3 χιλιομέτρων είναι η διασταύρωση για τον αρχαιολογικό χώρο της Σκιλλουντίας με τον δωρικό ναό της Αθηνάς.
Στη συνέχεια και αφού επισκεφτούμε τη Νέα Σκιλλουντία ολοκληρώνουμε την διαδρομή στα Κρέ- στενα.
Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.
Τα Κρέστενα είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινα πευκόφυτα υψώματα με την εκκλησία του Αϊ Γιώργη στην κορυφή. Τα Κρέστενα είναι χτισμένα σε ένα τόπο όμορφο, που ταυ- τόχρονα είναι και σταυροδρόμι προς τα τρία παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικά και τουριστικά κέντρα, τον Επικούριο Απόλλωνα, την αρχαία Ολυμπία και τη λουτρόπολη Καϊάφα. Το τοπίο προσφέρει έντονες συγκινήσεις αφού κατάφυτες κοιλάδες από σταφίδες, αμπέλια και κάθε λο- γής καρποφόρα δέντρα, όπως και λόφοι πλημμυρισμένοι από το βαθυπράσινο πεύκο στολίζουν την περιοχή. Ο λόφος Σεφερλή στα νότια, το αρχαίο ιστορικό ποτάμι ο Σελινούς κυλάει δίπλα στη γραφικότατη χαράδρα του και τέλος ο μυθολογικός Λαπίθας προβάλλει στα 5 χιλιόμετρα ανατο- λικά. Αυτή η υπέροχη και μοναδική στην ομορφιά της κοιλάδα του Αλφειού, καθιστούν τα Κρέ- στενα, σπουδαίο προορισμό γιατί συνδυάζουν την ομορφιά του τοπίου, το γόνιμο του εδάφους και την ιστορικότητα του τόπου.
Μέσα στην πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις δύο μεγάλες εκκλησίες, τον Άγιο Γεώργιο, δίκλιτη βασιλική του 1830 πάνω στο λόφο, και την υπέροχη βασιλική της Κοίμησης της Θεοτό- κου, του 1902 στην ανατολική έξοδο της πόλης. Επίσης, το εντυπωσιακό Ηρώο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Φαληρέα απέναντι από το νοσοκομείο και η γραφική κεντρική πλατεία. Απέναντι από την Κοίμηση της Θεοτόκου, μέσα στην πυκνή βλάστηση θα βρείτε "κρυμένη" μια εντυπωσια- κή νεοκλασική βίλα, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ που κτίστηκε το 1891 για λογαριασμό του βουλευτή Ολυμπίας και αντιπροέδρου της Βουλής, Νίκου Παπαλέξη. έχει χαρα- κτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Έργο Τέχνης, έχουν δε φιλοξενηθεί σε αυτή προσωπι- κότητες του πολιτικού κόσμου καθώς και ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Κλεμανσώ. Η Βίλλα α- ναπαλαιώθηκε εξ ολοκλήρου κατά το διάστημα 2007-2009 και θεωρείται αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της Πελοποννήσου.
Η σύγχρονη Σκιλλουντία είναι χτισμένη δίπλα στην αρχαία Σκιλλουντία ή Σκιλλούντα ή Σκιλλούς η οποία ήταν πόλη της αρχαίας Ηλείας. Ειδικότερα, ήταν αρχαία Τρυφιλιακή πόλη δίπλα στην αρ- χαία Ολυμπία και τον Αλφειό, σύμμαχος των Πισσατών. Το τοπωνύμιο Σκιλλούς ετυμολογείται
από το φυτό σκίλλα που φυτρώνει σε αφθονία στην περιοχή. Κοντά στη Σκιλλουντία βρισκόταν το Τυπαίο όρος και η Ιερή άλτη από όπου οι γυναίκες παρακολουθούσαν τους αρχαίους ολυ- μπιακούς αγώνες αφού δεν επιτρεπόταν να πάνε πιο κοντά. Στην πόλη υπήρχε ναός της Αθηνάς Σκιλλουντίας. Η θέση της αρχαίας πόλης έχει ανασκαφεί και βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από την Ολυμπία. Έχουν βρεθεί ερείπια του ναού, νεκροταφείο, και ερείπια κτιρίων. Ο Στράβωνας μας λέει ότι βρισκόταν δίπλα στον Αλφειό στην περιοχή του Φελλώνα. Μέσα στην πόλη ήταν ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος που τον είχε κατασκευάσει ο Ξενοφώντας έπειτα από χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Ο ναός αυτός ήταν μικρό αντίγραφο του ναού στην Έφεσο. Ο Ξενοφώντας έζησε πολλά χρόνια στην πόλη και εγκαταστάθηκε εδώ μετά την περιπέτεια του στην Ασία αφού εξορί- στηκε από τους Αθηναίους για τη βοήθεια που πρόσφερε στους Σπαρτιάτες.