Track length: | 22.95 km |
Moving time: | 34 ( Total: 50 ) |
Average speed: | 39.66 km/h |
Total ascent: | 0 m |
Total descent: | 0 m |
Ορεινή διαδρομή που ξεπερνά τα 1.140 μέτρα υψόμετρο. Η διαδρομή ξεκινά από την έξοδο της Ολυμπίας οδού και ο επισκέπτης κατευθύνεται νοτιοδυτικά ανεβαίνοντας στην Ακράτα. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέτριας – κακής κατάστασης, σε ορισμένα σημεία είναι στενός με στρο- φές και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή. Ειδικότερα το τμήμα της διαδρομής προς Περιστέρα – Μεσορούγγι – Σόλος – και μέχρι τη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου θέλει ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή. Επίσης λόγω του ορεινού χαρακτήρα της διαδρομής συνιστάται να γίνεται τους Καλοκαιρινούς – Φθινοπωρινούς μήνες με καλό καιρό.
Στην αρχή η ανηφορική διαδρομή προσφέρει εξαιρετική θέα στον Κορινθιακό κόλπο και στα βου- νά της Στερεάς Ελλάδας ενώ στην πορεία συνεχίζει μέσα στα ορεινά δάση που κυριαρχούν τα έλα- τα. Η επίσκεψη στην λίμνη του Τσιβλού αποτελεί μία ιδιαίτερη και μοναδική εμπειρία. Ο οικισμός Α- γρίδι παρουσιάζει ενδιαφέρον με εξαιρετική θέα, όπως και όλα τα χωριά, από τα οποία διέρχεται η διαδρομή, έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Η διαδρομή καταλήγει στην Ζαρούχλα, η οποία προσφέρει τουριστικές υποδομές, μέσα σ ́ ένα καταπράσινο περιβάλλον. Η επιστροφή στο μεγα- λύτερο τμήμα της γίνεται από διαφορετικό δρόμο. Στην αρχή περνάμε από το όμορφο χωριό της Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την Βαλιμή. Ένα περίπου χιλιόμετρο μετά από αυτή στρίβουμε ανατολικά προς τους Αμπελόκηπους και από εκεί κατάβαση προς την Αιγεί- ρα, όπου ολοκληρώνουμε τη διαδρομή επιστρέφοντας στο σημείο αφετηρίας μας.
Συνιστάται τουλάχιστον μία ορεινή διανυκτέρευση για την καλύτερη απόλαυση και γνώση του τό- που. Ως κύρια διαδρομή προτείνεται η διαδρομή: Λίμνη Τσιβλού – Περιστέρα – Ζαρούχλα.
Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.
Η Ακράτα, είναι παραλιακή κωμόπολη της Ανατολικής Αιγιαλείας με 5000 κατοίκους στις εκβολές του ποταμού Κράθη. Ο Κράθις κατά των Στράβωνα, από το κρίνασθαι (αναμιγνύω, ενώνω) είναι ένωση - κράμα δύο κυρίως ποταμίων βραχιόνων». Γνωρίζουμε ότι η σημερινή Ακράτα δημιουρ- γήθηκε από κατοίκους του ορεινού χωριού Χαλκιάνικα της Νωνάκριδας.
Ένα τοπόσημο για την περιοχή και κτήριο με ιδιαίτερη μορφολογία είναι το γυμνάσιο της Ακράτας πού λειτούργησε πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 1921-22. Η ίδρυσή του μετέτρεψε την Ακράτα σε εκπαιδευτικό κέντρο της Βόρειας Πελοποννήσου. Από το σχολικό έτος 1931-32 ξεκίνησε να στεγάζεται στο γνωστό λιθόκτιστο κτίριο που βρίσκεται και σήμερα. Αρχιτέκτονας του γυμνασίου ήταν ο Χρύσανθος Γ. Κανελλόπουλος (1869-1946).
Η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος, που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου. Η λίμνη βρίσκεται σε υψό- μετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού και δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1913, μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα, ευνοεί την κωπηλασία ή και το κολύμπι στα δροσερά της νερά. Ένα όμορφο χωριό, κυριολεκτικά πνιγμένο στα έλατα και τις καστανιές, που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της ορεινής Πελοποννήσου είναι και η Ζαρού- χλα. Πέτρινα σπίτια, χτισμένα αλλού πιο ψηλά, αλλού πιο χαμηλά, το κελάρυσμα του ποταμού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελμό και διασχίζει το χωριό, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξορμήσεις με 4Χ4 στο δάσος, ταβέρνες, cafe-bars και μαγαζιά με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα συνθέτουν το σκηνικό. Ιδανικό ορμητήριο για φυσιολατρικές εξορμήσεις σε τοπία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και για εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση. Στο ένδοξο της παρελθόν, η Ζαρούχλα είχε και χίλιες οικογένειες, και οι κάτοικοι της πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821. Οι δύο πύργοι, του Φωτήλα και του Χαραλάμπη που διατηρούνται στο χωριό το επιβεβαιώνουν.
Το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού και Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO εκτείνεται στις Π.Ε. Αχαΐ- ας και Κορινθίας και οριοθετείται από τους υδροκρίτες των ποταμών Βουραϊκού, Κράθι, Αροανί-
ου και Λάδωνα και την παραλιακή ζώνη του Διακοφτού, με έκταση 647.000 στρέμματα. Αποτελεί μία εκ των πέντε περιοχών της χώρας που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO. Το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, ιδιαίτερης γεωλογικής ιστορίας, φιλοξενεί μοναδι- κά τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υπο- δομές. Η επίσκεψη και περιήγηση στο πάρκο προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Το πάρκο έχει τε- ράστιο οικολογικό ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί υψηλό αριθμό ιδιαίτερων φυτικών και ζωικών ειδών.