GPS Track Details
Track length: 3.18 km
Moving time: 48
Average speed: 3.97 km/h
Total ascent: 0 m
Total descent: 0 m
Difficulty Level: 2/5 - Easy
Categories: Pedestrian
Terrain: Street

Ήπια πεζοπορική διαδρομή κατάλληλη για όλες τις εποχές του χρόνου με την επιφύλαξη βεβαίως των καιρικών συνθηκών και την πρόνοια για τον κατάλληλο κατά περίπτωση εξοπλισμό (νερό, κ.α.). Ο επισκέπτης φτάνει στην λίμνη του Καϊάφα μέσω της εθνικής οδού Πύργου – Καλού Νερού - Κυπαρισσίας. Στην είσοδο, και πριν το γεφύρι εισόδου στο νησάκι της λίμνης (νησάκι της Αγίας Αικατερίνης), υπάρχει χώρος στάθμευσης. Στη συνέχεια ο επισκέπτης εισέρχεται στο νησί με τις παλαιές ξενοδοχειακές – λουτρικές εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο εν- διαφέρον αν και παραμελημένες και σε κακή κατάσταση (πλην ενός κτηρίου). Αφού τις επισκεφτεί συνεχίζει την πορεία του περιμετρικά του νησιού σε ένα ιδιαίτερα όμορφο, εύκολο και κυκλικό περί- πατο δίπλα στη λίμνη και μέσα στο δάσος του νησιού (αυτός αποτελεί και την κύρια διαδρομή).

Στη συνέχεια ο περιπατητής, και εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συνεχίσει την πορεία του στην νο- τιοδυτική όχθη της λίμνης και από τον ίδιο δρόμο να επιστρέψει στο σημείο αφετηρίας (επιπλέον της κύριας διαδρομής άλλα 3.5 περίπου χιλιόμετρα ήπιας πεζοπορίας).

Η διαδρομή αν και ήπια επειδή γίνεται σε χωματόδρομο δεν προτείνεται για άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) παρ’ όλου που πιθανόν να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα (τουλάχιστον αξεπέραστα).

Η περιοχή βόρεια – βορειοανατολικά – ανατολικά τα λίμνης παρουσιάζει ενδιαφέρον με το υδρο- θεραπευτήριο, τις πηγές, το αναρριχητικό πεδίο και τα μικρά χωριά, απαιτείται όμως η χρήση αυ- τοκινήτου για να πραγματοποιηθεί ο ευρύτερος κύκλος της λίμνης, κάτι που δεν συμπεριλαμβάνε- ται στην παρούσα διαδρομή, εφόσον αυτή προτείνεται ως αμιγώς πεζοπορική.

Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.

Η λίμνη, που πιστεύεται πως δημιουργήθηκε περίπου τον 6ο π.Χ. αιώνα ύστερα από μεγάλο σει- σμό, αποτελεί υδροβιότοπο, τον δεύτερο σπουδαιότερο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς. Από την θάλασσα την χωρίζει τμήμα πευκόφυτου δάσους, το οποίο επίσης φέρει το όνομα “Στροφυλιά” καθώς και ιδιαίτεροι σχηματισμοί αμμοθινών. Το όνομα της λίμνης πιστεύεται πως προέρχεται από την Καλ- λιάφεια, μία από τις νύμφες που ζούσαν στο σπήλαιο Ανιγρίδων Νυμφών. Εκεί ζούσαν επίσης οι νύμφες Πηγαία και Ίασις, και στην τελευταία αποδιδόταν και η ιαματική ιδιότητα των νερών.

Ο μύθος έχει μια εξήγηση και για τη δυσοσμία των νερών - είναι πλούσια σε υδρόθειο- καθώς εκεί αναφέρεται πως κατέφυγε να πλύνει και να καθαρίσει την πληγή του ο Κένταυρος Νέσσος που χτυπήθηκε από τα βέλη του Ηρακλή όταν επιχείρησε να βιάσει τη γυναίκα του Δηιάνειρα. Ε- πίσης το όνομά της έχει συσχετιστεί κατά την παράδοση στον γνωστό μας από την ιστορία του χριστιανισμού αρχιερέα που καταδίκασε τον Χριστό. Όταν, λοιπόν, ο Καϊάφας βρέθηκε κάποτε στην περιοχή θέλησε να πλυθεί στα νερά της λίμνης. Η κατάρα όμως που τον κατάτρεχε για τη σταύρωση του Χριστού μετέφερε στα νερά τη δυσοσμία της «σάπιας» ψυχής του.

Τα θερμά, ιαματικά νερά της λίμνης θεωρούνται κατάλληλα για δερματικά προβλήματα, ρευματι- σμούς, παθήσεις του ήπατος και άσθμα, και έχουν πολλές φορές εξυμνηθεί από όσους δοκίμα- σαν την υδροθεραπεία ως λύση σε κάποιο αντίστοιχο πρόβλημά τους. Σύμφωνα με τον Παυσα- νία, η πίστη στη θεραπευτική τους ιδιότητα ανάγεται σε αρχαιότατους χρόνους. Στο σπήλαιο των Ανιγρίδων, κατά τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Δάρδανος, ο πρόγονος των Τρώων, ενώ στην πηγή λέγεται ότι ξέπλυνε τα τραύματά του ο Κένταυρος Νέσσος, ο οποίος είχε χτυπηθεί από τα δηλητη- ριώδη βέλη του Ηρακλή, πράγμα που εξηγεί και τη δυσοσμία των νερών.

Το υδροθεραπευτήριο, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λίμνης, αποτελεί σημαντική πη- γή τουρισμού για την περιοχή, προσελκύοντας επισκέπτες όλων των ηλικιών, από όλο τον κό- σμο. Τα ιαματικά νερά είναι πλούσια σε υδρόθειο, ενώ η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους

page1image107301936page1image107305056

20-30° C στο διάστημα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, που είναι και η καταλληλότερη περίοδος για λουτροθεραπεία.

Το Συγκρότημα Ιαματικής Πηγής (Λουτρά) Καϊάφα Ηλείας αποτελεί ένα σπάνιο συνδυασμό αρ- χαιολογικού μνημείου, με αρχιτεκτονικό άρωμα, που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές των Σπη- λαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και ένα ευρύτερο φυσικό περιβάλλον μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας, με σπάνια βιοποικιλότητα.

Calculate time
(min/km)
(km/h)
display:none display:none display:none