GPS Track Details
Track length: 3.72 km
Moving time: 55 ( Total: 1:18 )
Average speed: 4.01 km/h
Total ascent: 0 m
Total descent: 0 m
Categories: Car
Terrain: Street

Πεζοπορική διαδρομή, η οποία αν και στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται σε ομαλές ή μικρές κλίσεις εδάφους, σε ορισμένα σημεία απαιτεί ανάβαση και αντίστοιχα κατάβαση κλιμάκων για την πρό- σβαση από το/στο παραλιακό μέτωπο. Μικρές κατά βάση αποστάσεις χωρίζουν τα σημεία ενδια- φέροντος μεταξύ τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αρκετά σημεία το Αίγιο χαρακτηρίζεται από στενούς δρόμους, και κατ’ επέκταση αντιστοίχως στενά πεζοδρόμια, ενώ οι μεγάλες σκάλες που οδηγούν στην παραλία δεν έχουν κάποιου είδους μέριμνα για τα ΑΜΕΑ.

Η διαδρομή είναι γραμμική και ξεκινά παραλιακά από τον ονομαστό Ι.Ν. της Παναγίας της Τρυπη- τής, ανηφορίζει προς την πλατεία Ψηλών Αλωνίων, συνεχίζει στο επάνω τμήμα της πόλης ακο- λουθώντας ομαλούς δρόμους και πεζόδρομους, και ολοκληρώνεται με κατάβαση στο παραλιακό μέτωπο, στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και στην Μαρίνα. Με τα δεδομένα αυτά η διαδρομή δεν προτείνεται απαραίτητα για όλες τις ηλικίες, αφού μπορεί να γίνει κουραστική, και παρότι είναι συμβατή με όλες τις εποχές του χρόνου, το καπέλο και ο εφοδιασμός με νερό είναι απαραίτητα κατά τους καλοκαιρινούς ή εν γένει θερμούς μήνες, καθώς και ο ανάλογος εξοπλισμός κατά τους χειμερινούς και βροχερούς μήνες. Ως γραμμική διαδρομή ο επισκέπτης μπορεί να την υλοποίηση και αντίστροφα, έναρξη από την ανατολική Μαρίνα. Πρέπει να τονιστεί ότι η αρχή και το τέλος της διαδρομής απέχουν μεταξύ μόνον 1.500 περίπου μέτρα ομαλής παραλιακής – εν πολλοίς – πεζο- πορίας.

Τα αξιοθέατα της πόλης που προτείνονται, αφορούν κυρίως δημόσια κτίρια, μουσεία και χώρους πολιτισμού ανοιχτούς στο κοινό, με δωρεάν πρόσβαση. Υπολογίζεται πως η διαδρομή διαρκεί συ- νολικά 75 περίπου λεπτά, με τα ενδιάμεσα σημεία στάσης να προσθέτουν τον ανάλογο χρόνο και βεβαίως χωρίς σε αυτόν να προσμετράται τυχόν επίσκεψη του εσωτερικού χώρου κάποιων εκ των σημείων.

Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.

Aπό τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος είναι το Ιστορικό Προσκύ- νημα "Ζωοδόχος Πηγή" γνωστό σαν " Παναγία η Τρυπητή" του Αιγίου. Ευρίσκεται στην παραλία Αιγίου, κτισμένο σε απόκρημνο βράχο ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα). Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από την ομορφιά του τοπίου με τα υψίκορμα κυπαρίσσια και σκιερά πεύκα που δίνουν μία ξεχωριστή και υποβλητική μεγαλοπρέπεια. Μία κλίμακα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δημόσιο δρόμο. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα. Μόλις ο επισκέπτης, πλησιάσει τα κράσπεδα του Ναού, παρατηρεί εντός του βράχου ένα μικρό σπήλαιο μήκους 3 μέ- τρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους πάλι 2 μέτρων. Το άνοιγμα είναι κτισμένο με πέτρες και έχει μία μικρή πόρτα και παράθυρο. Κατά την παράδοση εκεί ήταν το ασκητήριο του Καπετάνιου - Ναυαγού που βρήκε την εικόνα.

Το Αίγιο, Βοστίτσα στον Μεσαίωνα, είναι πόλη με πανάρχαια ιστορία και αναφέρεται ως έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Από δω ξεκίνησαν οι Αχαιοί για την εκστρατεία της Τροίας. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αχαΐας. Κτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές ακτές του Κορινθιακού κόλπου αποτελεί εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο ενώ το λιμάνι του αναφέρεται από το 1340 μ.Χ. ως ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εξαγωγής σταφίδας και εσπεριδοειδών. Το Αίγιο, πρωτεύουσα της επαρχίας Αιγιάλειας, γνώρισε μεγάλες περιόδους ανάπτυξης και έγινε η αφετηρία μεγάλων ιστο- ρικών γεγονότων καθοριστικής σημασίας για την Επανάσταση του 1821. Στο Αίγιο ο επισκέπτης συναντά θαυμάσια νεοκλασικά κτίσματα που αναδεικνύουν την αρχοντική όψη της πόλης. Μερι- κά από αυτά αποτελούν σπάνια δημιουργήματα του Ερνέστου Τσίλλερ, όπως η Ι. Μητρόπολη Α- γίου, η Παλαιά Αγορά κ.α. Στα Ψηλαλώνια, την κεντρική πλατεία του Αιγίου, ο επισκέπτης απο- λαμβάνει μία πανοραμική θέα προς τα γαλάζια νερά του Κορινθιακού και τις απέναντι ακτές της

page1image106274528page1image106276400

Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τους έντονους ρυθμούς μίας ζωντανής πόλης που δεν ξεχνά ποτέ τις παραδόσεις της.

Ο «Πλάτανος του Παυσανία» στο Αίγιο είναι μοναδικός, ένα από τα αρχαιότερα δέντρα στο κό- σμο. Είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1976. Βρίσκεται στην πα- ραλία του Αιγίου μερικές δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα και γειτονεύει με έναν επίσης εντυπω- σιακό άλλα πολύ μικρότερο σε ηλικία πλάτανο. Η πινακίδα που είναι καρφωμένη στο εσωτερικό της τεράστιας κουφάλας του παραπέμπει στον Παυσανία και στον 2ο αιώνα μ.Χ.. Η παραπομπή στον Παυσανία δεν σχετίζεται ωστόσο με τον ίδιο τον πλάτανο, αλλά με την αναφορά του αρχαί- ου περιηγητή στις 12 βρύσες, τις πηγές που βρίσκονται κοντά του.

Ανατολικά του Αιγίου βρισκόταν η Αρχαία Ελίκη. Σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαιότητας που βυθίστηκε το 373 π.Χ. στον Κορινθιακό κόλπο. Κοντά στο Αίγιο υπάρχουν θαυ- μάσια τουριστικά θέρετρα όπως η Φτέρη (σε υψόμετρο 1150 μέτρων με ξεχωριστή φυσική ομορ- φιά και ξακουστό ελατοδάσος), ο Λόγγος, τα Σελιανίτικα, το Λαμπίρι και άλλα γραφικά παραθα- λάσσια χωριά με εξαιρετικές παραλίες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Calculate time
(min/km)
(km/h)
display:none display:none display:none