GPS Track Details
Track length: 22.34 km
Moving time: 53 ( Total: 2:08 )
Average speed: 25.04 km/h
Total ascent: 0 m
Total descent: 0 m
Categories: Trail
Terrain: Street

Η κλασσική ονομαστή διαδρομή με το τρενάκι του οδοντωτού, το οποίο διέρχεται μέσα από το αι- σθητικό και προστατευόμενο φαράγγι του Βουρραϊκού ποταμού, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο. Η διαδρομή ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Διακοφτό ό- που ο επισκέπτης έχει αρκετούς τρόπους πρόσβασης: Ι.Χ., Δημόσια Συγκοινωνία μέσω λεωφορεί- ων και μέσω του τρένου από την Αθήνα και το Αίγιο. Με δεδομένο ότι η διαδρομή γίνεται με τρένο ο επισκέπτης πρέπει να έχει προνοήσει την έγκαιρη προμήθεια εισιτηρίων. Περισσότερες πληρο- φορίες για τη λειτουργία του οδοντωτού στο https://www.odontotos.com/.

Το τρένο, στενού πλάτους γραμμής (75 εκ.), διέρχεται μέσα από εξαιρετικής ομορφιάς τοπία και πραγματοποιεί στάσεις στις θέσεις «Νιάματα» και «Τρικλιά» ενώ στο μέσο της διαδρομής πραγμα- τοποιεί στάση στο χωριό Κάτω Ζαχλωρού, όπου οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται μπορούν να ε- πισκεφθούν την ιστορική Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, μέσω του παλαιού μονοπατιού (περίπου 1750 μέτρα ανηφορικής πορείας μέτριας δυσκολίας με συνολική άνοδο υψομέτρου περίπου τα 300 μέτρα).

Στη συνέχεια το τρενάκι καταλήγει στα Καλάβρυτα ύστερα από μία ακόμα στάση, τη στάση Κερπι- νής. Ο επισκέπτης όταν φτάσει στα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα μπορεί να επισκεφθεί τα αξιοθέατα της πόλης και να γευτεί τις τοπικές λιχουδιές. Συνιστάται ανεπιφύλακτα τουλάχιστον μία διανυκτέρευση στην πόλη, η οποία και διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές.

Στη συνέχεια επιστρέφει πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοφτού επίσης με τον οδοντω- τό. Εναλλακτικά στην επιστροφή ο επισκέπτης μπορεί να αφήσει το τραινάκι στον σταθμό Κάτω Ζαχλωρού και να κάνει την διαδρομή Κάτω Ζαχλωρού – Διακοφτό με τα πόδια. Πανέμορφη κατη- φορική διαδρομή δεκατριών (13) περίπου χιλιομέτρων (απαιτούνται περίπου 4 - 5 ώρες περπάτημα και ο κατάλληλος εξοπλισμός) η οποία γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της πάνω στις γραμμές του τρένου και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Παρατήρηση: Ο κάθε περιηγητής που επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτή την διαδρομή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του και την διατήρηση του απαραίτητου προσανατολισμού για την ολοκλήρωσή της. Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές.

Ο μύθος θέλει τον Ηρακλή να τραβά μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση «Πόρτες» κόβοντας στα δύο το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φτάσει κατ’ άλλους στον Ευρυσθέα, κατ’ άλλους στην αγαπημένη του Βούρα την κόρη της Ελίκης. Έτσι δημιουργήθηκε το Φαράγγι του Βουραϊκού, από το σπαθί του Ηρακλή. Από τη Βούρα, πήρε το όνομά του ο Βουραϊκός, που οι αρχαίοι τον έλεγαν «Ερασίνο». Άλλο όμως ο μύθος και άλλο η φύση που δίνει στο μοναδικό αυτό φαινόμενο αξεπέραστη ομορφιά και στην περιοχή χιλιάδες επισκέπτες καθώς έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Ο Οδοντωτός ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της παραλιακής πόλης του Διακοπτού και ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή, διάρκειας μιας ώρας και απόστασης 22 χλμ καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων σε υψόμετρο 750μ. Περνώντας από 49 γέφυρες και δια- τρέχοντας τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως «αξιόλογο τεχνι- κό έργο», σε εγκαταστάσεις που είναι «ιστορικά διατηρητέα μνημεία». Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και εγκαινιάστηκαν 7 χρόνια αργότερα, στις 10 Μαρτίου 1896. Το εύρος γραμμής είναι 75 εκατοστά και η ιδιαιτερότητα αυτή είναι που κάνει τον Οδοντωτό έναν από τους στενότερους σιδηροδρόμους στον κόσμο. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφα- νές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν

page1image106035216page1image106022112

κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής. Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοπο- θεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου. Φτάνοντας στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης συ- νειδητοποιεί την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά βρυτά», σημαίνουν τα καλά νε- ρά, όπως πράγματι αναβλύζουν σε αφθονία στον τόπο αυτό.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η πόλη των Καλαβρύτων είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο μο- ναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό καίγοντας εν συνεχεία το χωριό, για να καταγραφεί το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέ- μου. Σήμερα, αποτελεί τουριστικό προορισμό χιλιάδων επισκεπτών, κυρίως τον χειμώνα, λόγω των εξαιρετικών εγκαταστάσεων χειμερινού αθλητισμού που διαθέτουν.

Calculate time
(min/km)
(km/h)
display:none display:none display:none